|
تابش الكترومغناطیسی با طول موجهای بسیار كوتاه، یعنی پرتو ایكس یا پرتو گاما از درون مواد جامد عبور میكند اما بخشی از آن، توسط محیط جذب میشود. مقدار جذب پرتو در هنگام عبور از ماده به چگالی و ضخامت ماده و همچنین ویژگیهای تابش بستگی دارد. تابش عبوری از درون ماده میتواند به وسیله یك فیلم یا كاغذ حساس آشكار شده و روی صفحه فلورسنت مشاهده شود، یا این كه توسط دستگاههای حساس الكترونیكی نشان داده شود. اگر بخواهیم دقیقتر بگوییم، عبارت پرتو نگاری به معنی فرایندی است كه در نتیجه آن ، تصویری روی فیلم ایجاد شود، بررسی این فیلم را تفسیر میگوییم. بعد از این كه فیلم عكس گرفته شده پرتو نگاری ظاهر شد، تصویری سایه روشن با چگالی متفاوت مشاهده میشود. قسمتهایی از فیلم كه بیشترین مقدار تابش را دریافت كردهاند، سیاهتر دیده میشوند. همچنانكه پیشتر گفته شد، مقدار تابش جذب شده توسط ماده، تابعی از چگالی و ضخامت آن خواهد بود. همچنین وجود عیوب خاص، مانند حفرهها و تخلخل درون ماده، بر مقدار تابش جذب شده تاثیر خواهد گذاشت. بنابراین پرتو نگاری میتواند برای آشكار سازی انواع خاصی از عیوب در بازرسی مواد و قطعات به كار رود. استفاده از پرتو نگاری و فرآیندههای مربوط به آن باید به شدت كنترل شود، زیرا قرار گرفتن انسان در معرض پرتو میتواند منجر به آسیب بافت بدن شود.
طبقه بندی: آنالیز مواد، آزمایش پرتو نگاری، برچسب ها: آزمایش پرتو نگاری، NDT، دنبالک ها: بانک اطلاعات متالورژی، [ سه شنبه 30 دی 1393 ] [ 01:49 ق.ظ ] [ امید اشکانی ]
پراش (تفرق) اشعه ایکس روشی برای مطالعهٔ ساختار مواد بلوری است که در سال ۱۹۱۲ میلادی توسط فون لاوه کشف شد و توسط ویلیام هنری براگ و ویلیام لورنس براگ برای بررسی بلورها بکار گرفته شد. اشعههای ایکسی که برای پراش استفاده میشوند، معمولاً طول موجی در حدود ۰٫۵ الی ۲٫۵ آنگستروم دارند.
این روش بر پایهٔ خاصیت موجی اشعه ایکس استوار است. هستهٔ اتمها در یک
شبکهٔ کریستالی به فاصلهٔ کمی (در حدود چند آنگستروم) از یکدیگر قرار
گرفتهاند. بازتاب اشعهٔ ایکس از این صفحات متوالی منجر به تداخل
سازنده یا ویرانگر امواج ایکس میشود. در صورتی که امواج تداخل سازنده
داشته باشند، با استفاده از فرمول براگ میتوان فاصلهٔ صفحات کریستالی و در
نتیجه اندازه و نوع سلول واحد را بدست آورد. نمونه ای از دستگاه پراش اشعه X در دستگاه پراش، پرتو ایکس از یک لوله پدیدآورنده پرتو، بر روی نمونه مجهول می تابد و شدت پرتو پراشیده در زاویه های گوناگون اندازهگیری می شود. بدین ترتیب، وظیفه دستگاه پراش، تعیین زاویه هایی است که طبق رابطه براگ پدیده پراش در آن ها صورت می گیرد. همچنین شدت این پرتو ها نیز اندازه گیری می شود. مطابق شکل روبرو دستگاه پراش از یک دایره فلزی به نام دایره پراش تشکیل شده است که لوله پدیدآورنده پرتو ایکس وآشکارساز روی محیط آن و نمونه مجهول در مرکز آن قرار دارند. مطابق این شکل، نمونه مجهول در مرکز دایره (در موقعیت C) و روی یک سکوی قابل چرخش (نقطه H) قرار می گیرد. این سکو می تواند نمونه را به دور محور O (عمود بر صفحه کاغذ) در برابر پرتو بچرخاند. بنابراین، نمونه مجهول زاویه های گوناگونی نسبت به پرتو اختیار می کند. تولید پرتو ایکس (قسمت T) به صورت ثابت و در همسایگی محیط دایره پراش، به گونه ای قرار می گیرد که نقطه کانونی خروج پرتو ایکس از آن (S) روی محیط واقع شود. پرتو ایکس که از نقطه S سرچشمه می گیرد، به صورت واگرا و پس از عبور از دریچه A با زاویه θ به نمونه مجهول برخورد می کند و پرتو پراشیده به صورت همگرا با زاویه θ نسبت به نمونه، پس از عبور از دریچههای B و F به آشکارساز G وارد می شود. A و B دریچه های ویژه ای هستند که پرتو اولیه و ثانویه را با هندسه مورد نظر، جمع و هدایت می کنند. روش های متداول پراش اشعه x :
قانون براگ nλ=2dsinθ که در این فرمول d فاصلهٔ بین صفحات کریستالی، θ زاویهٔ برخورد پرتو تابشی به صفحهٔ اتمی، λ طول موج اشعه ایکس تابشی و n یک عدد صحیح است که معمولاً ۱ در نظر گرفته میشود.
لاوه همچنین روشهایی را برای تعیین جهت بلوری و کیفیت تک کریستالها معرفی کرد که مهمترین آنها عبارتند از:
منابع : فرهاد گلستانی فرد ، روش های شناسایی و آنالیز مواد ، انتشارت دانشگاه علم و صنعت ، 1383. طبقه بندی: X-Ray، پراش پرتو X، آنالیز مواد، برچسب ها: پراش (تفرق) اشعه ایکس، دنبالک ها: بانک اطلاعات مهندسی مواد و متالورژی، [ شنبه 27 دی 1393 ] [ 08:46 ق.ظ ] [ امید اشکانی ]
طلا بعلت آنکه فلزی بسیار نرم و چکش خـور می باشد بـاید بـا فــلزات دیگـری آمیـختـــه گـردد تــااستحکام لازم را بیابد. به غیر از طلای ۲۴ عیار مـابقی آلیاژطلا نامیده می گـردند. مس، نقره، نیکل و پالادیوم بــرای استحکام بیشتر و فلز روی به ایـن خـاطر بـه طـلا افــزوده میگردد تا اکسیژن هوا را جذب کــرده و از اکـسیـد شــدن مـس و نـقـره جـلوگیــری کنـــد. طلا بشکل ذرات بسیار ذره بینی و در حالت طلای ( اولیه ) در تمام سنگهای قشر زمین، چه آتشفشانی و چه رسوبی و در آب دریاها و اقیانوسها یافته میشود . طلا یکی از اصلی ترین فلزات جواهر سازی است امروزه فلزات گرانبها مانند طلا و نقره پلاتین وپالادیوم با روش گریز از مرکز ریخته گری می شود. از صفات طلای خالص رنگ زرد ان و چکش خوار بودن ان می باشد فلز طلا را می توان کوبید و به شکل ورقه های نازک در اورد .اکسیژن و سولفور یا اسید ها بر طلا اثر نمی گذارد . طلای خالص نرم و برای پیدا کردن کیفیت بهتر و جلو گیری از فرسایش و تاثیرات رنگی با فلزات دیگر الیاﮋ می شود و در بین رنگها طلای زرد عمومیت بیشتر دار دو طلای سفید را در مواقعی برای بعضی زیور لات و مواقعی که سنگ الماس به کار میبرند به علت تناوب و هم رنگی انتخاب می کنند در هنر طلا سازی برای تمیز کردن طلا های قالب گیری شده از محلول اسید قولدوری واب استفاده میکنند که باید این محلول دارای۱۰قسمت اب و۲قسمت اسید باشد . تعدادی از جواهر سازان مقداری سدیم بیکورت به محلول فوق اضافه می کنند که این محلول باید در ظرف سرامیک نگهداری شود. امروزه ریخته گری طلا و جواهرات تو سط روش ریخته گری گریز از مر کز صورت می گیرد که بعد از عملیات قالب گیری عملیات تکمیلی و پایانی طلا و جواهرات از قبیل سوهان و صیقل و پرداخت کاری و گذاشتن سنگهای قیمتی روی انها صورت می گیردو در عملیات قالب گیری و تمیز کاری خرده های باقی مانده را با ۵۰% طلای نومخلوط می کنند و ریخته گری مجدّد صورت می گیرد. برای دانلود متن کامل بر روی ادامه مطلب کلیک کنید . ادامه مطلب طبقه بندی: فلزات غیر آهنی، برچسب ها: طلا، فلزات گران بها، ساخت و تولید قطعات طلا، فلز، فلز غیرآهنی، دنبالک ها: بانک اطلاعات مهندسی مواد و متالورژی، [ چهارشنبه 24 دی 1393 ] [ 11:21 ق.ظ ] [ امید اشکانی ]
جوشکاری تیگ (Tungsten Inert Gas) یا همان جوشکاری قوس تنگستن تحت پوشش گاز محافظ، یکی از مهمترین روشهای جوشکاری در صنایع مختلف کوچک و بزرگ پتروشیمی، نظامی، دریایی، هوایی، نیروگاههای برق و ... می باشد. در ایران بیشتر با نام اختصاری و متداول جوش آرگون شناخته میشود. دلیل این نامگذاری بیشتر به خاطر استفاده از گاز آرگون در این فرایند جوشکاری است. از فرایند جوشکاری TIG میتوان برای جوشکاری فلزات سخت و غیر سخت، آهنی و غیر آهنی در تمام ضخامتها استفاده کرد. با استفاده از این نوع جوشکاری میتوان جوشکاری صفحات نازک و ظریف (به عنوان مثال:آلومینیومی) تا لولههای تحت فشار را انجام داد. در این روش قوس و حوضچه مذاب کاملاً آشکار و قابل مشاهده میباشد. در دهه ۱۹۲۰ کوشش شد تا قوس و حوضچه مذاب را در مقابل اتمسفر محافظت کنند تا جوشکاری کاملاً ایدهآل انجام گیرد. ظهور الکترودهای روپوش دار در آن دهه مسئله محافظت را منتفی کرد. اما بدلیل بوجود آمدن برخی مشکلات در دهه ۱۹۳۰، جوشکاری با گاز خنثی و الکترود تنگستن (TIG) ابداع شد که شروع روش جوشکاری با محافظت گاز بود.این روش با وجود اینکه بسیار کند پیشرفت کرد ولی در دهه ۱۹۴۰ توسعه پیدا نمود. درمیان انواع فرایندهای اتصال فلزات، فناوری جوشکاری و روشهای مختلف آن به دلیل قابلیتهای خاص و تنوع در عملکرد، جایگاه خاصی را به خود اختصاص دادهاست. در استانداردهای مطرح و مرتبط این رشته، از فرایند جوشکاری تحت عنوان فرایند خاص یاد شدهاست. فرایند خاص به فرایندی اطلاق میشود که کیفیت و نتیجه آن وابستگی بسیاری به مهارت اپراتور آن داشته و جهت اجرای آن به دستورالعملهای تایید شده نیاز باشد.
در این فرایند عمل جوشکاری توسط حرارت ناشی از قوس الکتریکی ما بین یک الکترود مصرف نشدنی از جنس تنگستن (یا آلیاژ آن) و قطعه کار صورت میپذیرد. الکترود، قوس الکتریکی و منطقه حوضچه مذاب توسط یک گاز محافظ (آرگون، هلیم، مخلوط هر دو گاز و یا مخلوط هر یک از دو گاز با گاز هیدروژن)
در برابر اتمسفر محافظت میشود. استفاده از گازهای آرگون و هلیم به علت
خاصیت خنثی بودن این گازها میباشد. گازهای خنثی با عناصر دیگر قابلیت
واکنش ندارند پس به منظور حذف گازهای فعال مانند اکسیژن و نیتروژن
از اطراف قوس و حوضچه مذاب، اکسیدها و نیتریدهای فلزی (Porosity)ایدهآل
میباشند بدین ترتیب میتوان از شکل گرفتن تخلخلهای گازی جلوگیری نمود.
تخلخلهای گازی، اکسیدها و نیتریدهای فلزی، عیوبی هستند که باعث کاهش خواص مکانیکی جوش از جمله مقامت به ضربه و استحکام کششی میشوند. در فرایند جوشکاری TIG میتوان از هر دو نوع مولد جریان برق : مستقیم (DC) و متناوب (AC) بهره جست. منابع قدرت عمدتاً ترانسفورماتور – یکسوساز و یا ژنراتور هستند .
برای کاستن از فشار خروجی گاز از کپسول و تنظیم شدت خروجی گاز محافظ از مشعل مورد استفاده قرار میگیرد.معمولاً میزان دب گاز مصرفی بستگی به نوع طرح اتصال ، زاوی مشعل ، نوع نازل وشمارهسرامیکی(nozzele) بوده وبین محدوده 3 الی 8 لیتر بر دقیقه می باشد.
برای هدایت گاز محافظ از سیلندر به مشعل مورد استفاده قرار میگیرد.
مشعل جوشکاری در واقع جریان برق را که از رکتیفایر بوسیله کابل میآید را به الکترود تنگستن و گاز محافظ را به محدوده قوس و حوضچه مذاب هدایت میکند.مشعل ها عموماً بوسیله آب و یا بوسیله هوا خنک میشوند. مشعل هایی که کاربرد آنها در شدت جریانهای کم (زیر ۲۰۰ آمپر) و کوتاه مدت است، بوسیله هوا و جریان گاز محافظ خنک میشوند.ولی مشعل هایی که درجریانهای بالا و بلند مدت مورد استفاده قرار میگیرد، سیستم خنک کننده آنها گردش آب میباشد زیرا به علت گرمای بسیار زیاد که در جوشکاری با آمپراژ بالا پدید میآید، گاز محافظ به تنهایی قادر به خنک کردن مشعل نیست .
الکترودهای تنگستن معمولاً در قطرهای ۰٫۲۵ تا ۶٫۳۵ میلیمتر و طول ۷۶ تا ۶۱۰ میلیمتر ساخته میشوند.الکترودهای تنگستن خالص نسبت به سایر الکترودها ارزانتر بوده، ظرفیت حمل الکتریسیته کمتری میدارند، عمر آنها کوتاهتر بوده و فقط قابل استفاده با جریان AC باشند.از این الکترودها در مواردی که حساسیت کار کمتر است استفاده میشود.اگر از الکترود تنگستن خالص در شدت جریانهای بالااستفاده شود امکان تحلیل رفتن تدریجی آن وجود دارد . الکترودهای تنگستن توریم دار، ظرفیت حمل الکتریسیته بالاتری دارند و عمر آنها طولانی میباشد . شروع قوس با این الکترودها راحتتر بوده و ثبات قوس بیشتری ایجاد میکنند ( چون خروج الکترونهاراحتتر صورت میگیرد ). از این الکترودها غالباً در جریان DC استفاده میشود. الکترودهای زیر کونیوم دار بهترین نوع الکترود برای جوشکاری آلومینیوم و منیزیم هستند.این الکترودها تقریباً مزایای هر دو الکترود قبلی را دارا هستند . زمانی که از این الکترودها در جریان AC استفاده میشود، پایداری قوس الکترودهای EWP در جریان AC، به همراه ظرفیت حمل جریان و شروع قوس خوب در الکترودهای EWTH مشترکاً فراهم میآید .
در جوشکاری TIG انتخاب صحیح قطر الکترود، بستگی کامل به شدت جریان و نوع جریان(AC or DC) خواهد داشت.
انتخاب سیم جوش یکی از عمدهترین مسائل میباشد .در زیر سیم جوشهای مختلف در فرایند TIG مطابق با استاندارد AWS طبقه بندی شدهاند. برای هر گروه در AWS به طور کافی درباره طریقه کاربرد، ترکیب شیمیایی، نوع جریان و مقدار آن، قطر سیم جوش و غیره داده شدهاست . طول سیم جوشها معمولاً ۶۱ سانتی متر یا ۹۱ سانتی متر است و برای دستگاههای نیمه اتوماتیک و اتوماتیک به صورت کلافی موجود میباشد.
زمانی که از تکنیکهای نا مناسب جوشکاری استفاده شود احتمال حبس ذرات تنگستن در فلز جوش وجود دارد. علل اصلی بوجود آمدن این عیب عبارتند از:
کلیه عیوب فوق موجب کاهش خواص مکانیکی از جمله کاهش استحکام کششی و مقاومت به ضربه میشوند. برخی از علل بوجود آمدن خلل وفرج در جوش عبارتند از:
تبدیل میشود.
ناخالصیهای اکسیدی در بطن جوش، محل تمرکز تنش بوده و موجب کاهش استحکام و مقاومت به ضربه جوش میشوند . در فرایند TIG قبل از شروع به جوشکاری باید لایههای اکسیدی را از روی محل اتصال و سیم جوش برطرف کرد . این امر مخصوصا در آلومینیوم و آلیاژهای آن به علت نقطه ذوب بالای اکسید آلومینیوم(2050c )از اهمیت ویژهای بر خوردار است .
برخی از علل عیوب کمبود ذوب عبارتند از :
منبع : American Welding Society طبقه بندی: TIG Welding، جوشکاری تیگ، جوشکاری، برچسب ها: جوشکاری تیگ (Tungsten Inert Gas)، چوشکاری، دنبالک ها: American Welding Society، بانک اطلاعات مهندسی مواد و متالورژی، [ پنجشنبه 18 دی 1393 ] [ 08:51 ب.ظ ] [ امید اشکانی ]
|
|
[ طراح : مهندس امید اشکانی ] [ Design By : Engineer Omid Ashkani ] |